You are currently viewing Aftrekposten voor ondernemers

Aftrekposten voor ondernemers

Welkom bij een nieuwe blog. Dit keer gaat het over aftrekposten voor (beginnende) zelfstandige ondernemers.

Als ondernemer draag je btw af over de omzet die volgt uit een dienst of product. Naast deze belasting wordt er ook belasting geheven over de inkomsten uit de onderneming. Het is van belang om als (beginnend) ondernemer op de hoogte te zijn van de verschillende aftrekposten die het Nederlandse belastingrecht hierbij kent. De aftrekposten of fiscale mogelijkheden die worden besproken in deze blog zijn: de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de meewerkaftrek. Hiernaast zijn er nog een aantal aftrekposten en verschillende kortingen of vrijstellingen. Het is verstandig om je hierin te verdiepen als je als ondernemer start.

Zelfstandigenaftrek
De eerste aftrekmogelijkheid die wordt besproken is de zelfstandigenaftrek. Als ondernemer maak je hier aanspraak op indien je in het bettminimaal 1225 uur hebt gewerkt binnen de onderneming. In 2021 bedraagt de zelfstandigenaftrek €6670,- en over dit deel van de winst hoeft dan ook geen belasting te worden betaald. Bij het invullen van de Belastingaangifte wordt deze aftrekpost automatisch verrekend.

Startersaftrek
Ook bestaat er de startersaftrek. Dit is een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Om hier aanspraak op te maken dien je dan ook als ondernemer aan de eerder genoemde voorwaarde van 1225 uur te voldoen. Daarnaast dien je hiervoor één jaar in de afgelopen 5 jaar geen ondernemer te zijn geweest en tot slot mag je in de voorgaande 5 jaar maximaal twee keer een beroep hebben gedaan op de zelfstandigenaftrek. In 2021 is de hoogte van de startersaftrek €2123,-.

Meewerkaftrek
Indien de partner van een ondernemer meewerkt binnen de onderneming is er een mogelijkheid dat er aanspraak kan worden gemaakt op meewerkaftrek. Voorwaarden hiervoor zijn dat de ondernemer voldoet aan de urennorm van 1225 uur. Daarnaast dient de meewerkende partner minimaal 525 uur werkzaamheden te verrichten voor de onderneming en hiervoor mag maximaal €5000,- als vergoeding worden gegeven. Het is voor de meewerkaftrek niet toegestaan om in loondienst te zijn van de onderneming. De hoogte van de meewerkaftrek is afhankelijk van de hoeveelheid uren die de partner meewerkt. Het percentage winst dat mag worden afgetrokken is afhankelijk van de hoeveelheid uren die de partner meewerkt.

Bij SJAK hebben we als juristen beperkte kennis over de bovenstaande en andere fiscale mogelijkheden voor ondernemers. Het is mogelijk om je vraag aan SJAK te stellen en we zullen hierbij aangeven wat we kunnen betekenen.

Tot bij een volgende blog van SJAK!

Leave a Reply