Als je een webshop gaat beginnen, krijg je naast de taak om in een goede website te voorzien te maken met verschillende juridische aspecten. Waarschijnlijk vraag je jezelf nu af hoe je ervoor gaat zorgen dat je deze juridische aspecten meeneemt bij het realiseren van je webshop. In dit blog komen de belangrijkste juridische aspecten met betrekking tot een webshop aan bod.
Producten kopen op afstand
Wanneer je een webshop begint, koopt de consument als het ware een product op afstand. Door de wet wordt de consument bij deze aankoop beschermt. In het kader van de wettelijke bepalingen dien je in ieder geval de volgende gegevens te vermelden op jouw webshop:
- Naam onderneming;
- Adres onderneming;
- Telefoonnummer (en eventueel faxnummer);
- E-mailadres;
- Registratienummer Kamer van Koophandel;
- Btw-identificatienummer;
- Belangrijkste kenmerken van het product;
- De prijs van het product inclusief alle daar bovenop komende belastingen;
- De kosten van levering;
- De wijze van betaling, aflevering of uitvoering;
- Termijn voor aanvaarding aanbod;
- De algemene voorwaarden (zie hiervoor onze eerdere blogs!)
- De bedenktijd
Informatie bij levering
Bij het afleveren van je product(en) dien je bepaalde informatie aan je klant te verlenen. Denk bijvoorbeeld aan hoe jij je service verleent en de garantie die daarbij past. Verder is het van belang contactgegevens te delen met je klant zodat de klant je weet te vinden. Ook is het belangrijk om de klant te informeren rondom de regels van het retourneren.
Bedenktijd
Zodra je product, inclusief bovenstaande gegevens afgeleverd is, hebben klanten recht op bedenktijd. De bedenktijd is een periode waarin de klant het product mag retourneren. Deze periode moet ten minste bestaan uit zeven werkdagen. Stel je vermeldt dit niet op jouw webshop, dan wordt deze periode automatisch verlengd tot drie maanden. Echter, het is aan jou om te bepalen of de kosten van het retour zenden voor jezelf of de koper zijn. De bedenktijd begint op het moment dat de klant het product ontvangt.
Privacy
Bij het starten van een webshop dien je ook rekening te houden met de wettelijke bepalingen uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Hiervoor verwijs ik je graag naar een van onze eerdere blogs over de privacywetgeving!
Succes met het opstarten van jouw webshop!