You are currently viewing Cookies
Rounded chocolate cookies on natural old desk.

Cookies

Inmiddels zijn we allemaal bekend met de term cookies. Maar wat zijn cookies nou precies en hoe is dit wettelijk geregeld? In deze blog neem ik jullie hierin mee.

Wat zijn cookies nu precies?

Een cookie is een klein tekstbestand die op een pc wordt geplaatst. Dit bestand wordt uitgelezen door de internetbrowser bij het openen van een internetpagina. Cookies kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan:

  • Het aanmaken van een account op een website om in te kunnen loggen;
  • Het herkennen van een gebruiker van de website bij een vervolgbezoek;
  • Het onthouden van een bezochte pagina voor het weergeven van reclame op een website;
  • Voor Google Analytics.

Tegenwoordig hoeft er niet altijd meer sprake te zijn van een tekstbestand. Ook andere manieren van herkenning van de gebruiker vallen onder de bepalingen van cookies.

Informatieplicht

Bedrijven die gebruik maken van cookies moeten de gebruiker van de website hierover duidelijk en volledig informeren. De website dient kenbaar te maken waarom bepaalde gegevens met behulp van cookies worden opgeslagen.

Toestemmingsvereiste

De gebruiker van een website moet toestemming geven voor het plaatsen van cookies. Bij analytische en functionele cookies hoeft geen toestemming gevraagd te worden. Het gaan hier om cookies die geen of weinig inbreuk maken op de privacy. Websites gebruiken analytische cookies bijvoorbeeld om bezoekersstatistieken bij te houden. Functionele cookies zijn nodig om een dienst of webshop te laten functioneren. Websites kunnen bij de plaatsing van cookies dus ook persoonsgegevens verwerken. Bij deze cookies is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Wie kan een cookie lezen?

Een cookie kan alleen gelezen worden door de website of app die deze heeft geplaatst. Wanneer je een website bezoekt die gebruikmaakt van meerdere adverteerders of advertentienetwerken, dan plaatst ieder een eigen cookie. Het gevolg hiervan is een wildgroei aan cookies, waarbij jouw gegevens aan al deze partijen verstrekt worden.

Leave a Reply